Γλυκά του κουταλιού (glyká tou koutalioú) sunt așa-numitele „spoon sweets” în limba engleză, ceea ce în limba română s-ar traduce sub forma „dulciuri de linguriță”.
Acestea constă, exact așa cum și numele sugerează, într-o linguriță de dulciuri de casă, făcute din fructe și nuci.
Dulciurile de lingurița sunt oferite oaspeților de către grecii din Grecia și Cipru, pe lângă ceva de băut (apă sau ouzo ori tsipouro), atunci când cineva le vizitează casa. Tradiția datează încă din secolul al XIV-lea, epocă în care bizantinii au adoptat obiceiul de la comercianții arabi.
Astăzi, dulciurile cu lingurița sunt servite cu o ceașcă de cafea grecească sau cu un pahar cu apă rece ori alcool local. Ingredientele acestora sunt aproape la fel ca acum sute de ani. Deserturile delicioase sunt făcute din fructe întregi, bucăți de fructe, nuci, piureuri și chiar rășină de copac.
Dacă ați fost la greci dar încă nu ați primit o astfel de tratație, acest lucru se poate datora faptului că ați fost doar în zone turistice, nu la localnici. Sau, dacă ați fost la localnici, aceștia cel mai probabil au inclus cu timpul și alte moduri de a întâmpina oaspeții în portofoliul lor de gesturi de ospitalitate.
În orice caz, ceea ce este sigur e faptul că aproape oriunde am merge în Grecia, vom primi o mică tratație dulce. Eu pe aceasta o accept cu plăcere. Tratația cu alcool însă, eu personal nu o gust de fel. Nu îmi place în mod deosebit alcoolul și, pe lângă asta, mereu sunt cu mașina, pregătit să vizitez locuri faine!
În final, vă lansez o întrebare-provocare: Cum ar fi dacă și noi românii am implementa astfel de gesturi de ospitalitate?