Muzica Greciei este la fel de diversă și celebrată ca și istoria ei. Muzica greacă se desparte în două părți: muzica tradițională greacă și muzica bizantină.

Aceste compoziții există de milenii și își au originea în perioada bizantină și antichitatea greacă. Există o dezvoltare continuă care apare în limbaj, ritm, structură și melodie. Există, desigur, și muzică modernă grecească, care include cam toate genurile și sub-genurile muzicale.

Muzica este un aspect semnificativ al culturii elene, atât în Grecia, cât și în diaspora.

Istoria muzicii grecești

Istoria muzicală greacă începe cu mult în urmă, în Grecia antică, deoarece muzica era o parte majoră a teatrului antic grec. Influențele ulterioare din Imperiul Roman, Europa de Est și Imperiul Bizantin au schimbat forma și stilul muzicii grecești.

În secolul al XIX-lea, compozitori de operă, precum Nikolaos Mantzaros (1795–1872), Spyridon Xyndas (1812–1896) și Spyridon Samaras (1861–1917) și simfoniști, precum Dimitris Lialios și Dionysios Rodotheatos, au revitalizat muzica de artă grecească.

Muzica în Grecia antică

În Grecia antică, bărbații cântau de obicei în coruri pentru divertisment, cu ocazia diverselor sărbători și din motive spirituale.

Instrumentele muzicale includ aulosul cu trestie dublă și instrumentul cu coarde ciupite (cum ar fi pandura), kanonaki, lira, în special tipul special numit kithara.

Muzica era o parte importantă a educației în Grecia antică, iar băieții erau învățați muzica începând cu vârsta de șase ani. Alfabetizarea muzicală greacă a creat o înflorire a dezvoltării. Teoria muzicii grecești a inclus modurile muzicale grecești, devenind în cele din urmă baza pentru muzica religioasă orientală și occidentală și muzica clasică.

Muzica grecească în România

În acest moment, cam singurul gen muzical grecesc prezent în România este muzica bizantină.

Din păcate, muzica modernă grecească, cea prezentată și tradusă pe acest site nu a reușit să intre în radiourile românești. Astfel, românii se pot bucura de muzica modernă grecească doar în vacanțele din Grecia, sau ascultându-le online.

Muzica bizantină, în schimb, se aude zilnic în cadrul slujbelor ortodoxe, existând în acest moment chiar mai multe coruri de muzică bizantină în România. Spre exemplu, grupul psaltic „TRONOS” al Catedralei Patriarhale Române este cel mai cunoscut grup de muzică bizantină de la noi din țară.

Bibliografie: Wikipedia

Înscrie-te pentru a primi ultimele noastre traduceri de versuri grecești.

Nu vom face niciodată spam și nu îți vom distribui adresa de email.
Află mai multe în politica noastră de confidențialitate.

error: Conținut protejat!